VumKlub

Razlika između muške i ženske karlice

Muškarac i žena. Gde je razlika?

Kako se manifestuje slabost mišića karličnog dna već znate, ali evo zašto se to dešava i kako to izbeći?

Telo je anatomski tako raspoređeno tako da je udaljenost između kostiju karlice, takozvane dijamantske zone, različita za muškarce👦 i žene👧.
⠀Kod muškaraca je ta udaljenost kraća i zato su tamo mišići kraći i jači.
⠀Ali kod žena je rastojanje veće, mišići su duži i elastičniji. Dodatno opterećenje se pojavljuje u vreme trudnoće, prekomerne težine ili jednostavno sa hroničnim oticanjem i zatvorom u stomaku dovodi do još većeg gubitka mišićnog tonusa.
⠀✨ ZANIMLJIVE ČINJENICE
❗Na slabost mišića karličnog dna utiče sam fakt trudnoće, a ne način porođaja. Ali u isto vreme ožiljci od epiziotomije ili “cepanja” mogu da utiču na elastičnost perineuma (međice).
❗Neblagovremenim lečenjem oslabljenih mišića karličnog dna do 50. godine života spuštanje unutrašnjih organa se javlja kod 77% žena.
❗IZLAZ je jedan — baviti se prevencijom intimnih problema pre trudnoće, i što pre nakon porođaja, vratite se treningu mišića karličnog dna i potrudite se da postoji što manje provocirajućih faktora.

ŠTA TREBA DA UKLJUČUJE TRENING MIŠIĆA KARLIČNOG DNA?
🌠Rad s disanjem.
🌠Izolovani trening mišića karličnog dna (npr. Vumfit)
🌠Vežbe koje uključuju zajednički rad mišića karličnog dna i trbušnih mišića.
🌠Vežbe za mobilizaciju donjeg dela leđa i grudi.
🌠Vežbe na dubokoj liniji tela gde deluju mišići karličnog dna i aduktori kukova. ⠀Samo konstantan složen rad sa telom i dobre navike između tog rada daće dobar rezultat i omogućiće vam da uđete u 23% srećnika😉

Koristimo kolačiće (cookies) da bismo bolje predstavili naš sajt. Nastavkom korišćenja ovog sajta, saglasni ste sa upotrebom kolačića i našom politikom privatnosti.
Prihvati