VumKlub

Kako svesno možemo kontrolisati vaginalne mišiće?

Organi male karlice

Vagina je mišićna cev koja vodi do grlića materice. Njeni zidovi su elastični, sastavljeni su od mišićnog tkiva i imaju mnogobrojne nabore koji joj omogučavaju da se širi i prilagođava prolasku deteta za vreme porođaja. U stanju mirovanja zidovi su naslonjeni jedan na drugi i dugački su 8 – 10 cm. Zidovi vagine imaju tri sloja. Prvi sloj (unutrašnji) je sluzokoža, srednji sloj – mišićno tkivo, a spoljašnji formira prekrivač.

Sva dužina vaginalnog kanala sastoji se od paralelnih i cirkularnih vlakana poprečno-prugastih mišića. Na vrhu gde se vagina  povezuje sa matericom postoje takođe glatki mišići.

Poprečno-prugasti mišiči

Poprečno-prugasto (skeletno) mišično tkivo (lat. textus muscularis striatus) čini najveći deo mase ljudskog tela (oko 40 %). Ono izgrađuje mišiće trupa, udova, lica, vrata, jezika, nepca, ždrela, grkljana, diafragme, najvećeg dela jednjaka, mokraćne cevi, vagine itd. Ti mišići su odgovorni za kretanje, održavanje pozicije tela, mimiku, govor, gutanje, disanje i druge vitalne funkcije organizma.

Njegove kontrakcije su brze, snažne i  uglavnom se odvijaju pod kontrolom svesti.

Iako skeletni miociti nemaju sposobnost deobe, onu imaju donekle izraženu moć regeneracije.

Što znači da u svakom uzrastu možemo da regenerišemo i ojačamo naše mšiće!

Koristimo kolačiće (cookies) da bismo bolje predstavili naš sajt. Nastavkom korišćenja ovog sajta, saglasni ste sa upotrebom kolačića i našom politikom privatnosti.
Prihvati